Puistojen ja katujen puhtaanapito maksaa Helsingille miljoonia vuodessa – Helsinki kampanjoi roskattomuuden puolesta
Viime vuonna startannut Roskaton Helsinki -kampanja alkaa huhtikuun puolivälissä ja jatkuu koko kesän. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta roskaantumisen haitoista ja tuoda esille roskaamisen kustannuksia. Puistojen ja katujen puhtaanapito maksoi Helsingin kaupungille viime vuonna yli 14 miljoonaa euroa.

Helsingin puistojen sekä luonnonmukaisten viheralueiden puhdistamisen hinta viime vuonna oli yli 4,6 miljoonaa euroa. Katualueiden puhdistus maksoi sen sijaan yli 9 miljoonaa euroa.
Roskaton Helsinki -kampanjan tarkoituksena on herättää kaupunkilaisia ajattelemaan roskaantumisen ongelmia ja kannustaa vastuullisuuteen. Kampanjan kasvoina ovat lokit, jotka valistavat kaupunkilaisia räväkkään tyyliin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja tapahtumissa.
Toiveena siisti vappu
Vappu avaa perinteisesti puistopiknikkauden. Puistojen täyttyessä juhlijoista, on roskaantuminen kuitenkin suuri ongelma. Viime vuonna vapun siivous Kaivopuistossa maksoi noin 90 000 euroa ja Hanami yli 35 000 euroa. Laskun kuittaa Helsingin kaupunki.
– Tai periaatteessahan se tulee veronmaksajien maksettavaksi. Siksi onkin hyvä muistaa, että jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että hintalappu vapunkin siivoukselle olisi mahdollisimman pieni, muistuttaa ympäristötarkastaja Laura Kotilainen.
Kaivopuistossa roskien perille toimittaminen on tehty helpoksi: Juhlijoille on perinteisesti järjestetty kierrätyspisteet jätteiden lajittelulle, ja lisäksi puistossa on sekajätelavoja, jos keräysastiat tulevat täyteen.
Kuohuviinipullojen kerääjiä taas kannustetaan leffalipuin. Kahdellakymmenellä palautetulla pullolla saa leffaliput. Viime vuonna kuohuviinipulloja kerättiin Kaivopuistossa talteen n. 15 000 kappaletta.
Vapun siivouksen onnistumisen takaavat Staran puistotyöntekijöiden lisäksi sadat vapaaehtoiset eri järjestöistä ja yhteisöistä.
Roskaton Helsinki -kampanjan lokkimaskotit, Tuula ja Börje ovat tavattavissa Kaivopuistossa vappupäivänä klo 11–16.
– Tuulasta ja Börjestä on tullut suosittuja ja olemmekin saaneet kiitosta kaupunkilaisilta, että olemme tärkeällä asialla. ”Krääk, senkin roskapylly!” ja ”Roskaaminen on rikos” -viestit lokkiemme kylteissä muistuttavat juhlijoita, että on siistimpää juhlia roskaamatta.
Roskaaminen puhuttaa – nuoret mukana roskattomuushaasteessa
Kaupunki tekee yhteistyötä roskaantumisen hillitsemiseksi eri toimijoiden kanssa.
– Roskaantuminen ja sen hillintä tuntuvat olevan nyt pinnalla ja puhuttavan. Helsingin nuorisoneuvosto on haastanut kaikki Helsingin nuoret olemaan roskaamatta. Kaupunginmuseossa taas avautuu huhtikuun lopussa roska-aiheinen näyttely, jota odotan innolla, Kotilainen kiteyttää.
Roskaton Helsinki -kampanja on osa Roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmaa. Ohjelma sisältää kampanjoinnin lisäksi myös monia muita käytännön toimenpiteitä, jotka liittyvät muun muassa yleisten alueiden kunnossapitoon ja rakentamiseen.