Mahanpuruja muovista -kampanja muistuttaa, että roskat eivät kuulu hulevesikaivoon

Mahanpuruja muovista -kampanjan tarra hulevesikaivon ympärillä.
Kampanjan hulevesikaivojen ympärillä olevat ahven- ja haukitarrat muistuttavat, etteivät roskat kuulu kaduille tai katukaivoihin. Kuva: Teina Ryynänen

Roskat päätyvät hulevesikaivoihin heitettynä yleensä mereen. Hulevettä ei pääsääntöisesti puhdisteta, vaan se johdetaan useimmiten käsittelemättömänä luontoon.Hulevesi on sade- ja sulamisvettä, joka virtaa rakennetussa ympäristössä pintoja pitkin. Hulevesi johdetaan yleensä hulevesiviemäreihin tai avo-ojiin, mistä se virtaa puroihin, jokiin, järviin tai mereen.

Tupakantumppi päätyy usein hulevesikaivoon – maailman yleisin roska on muovia

Tiedon puute on edelleen keskeinen syy siihen, miksi ihmiset roskaavat. Erityisen tavallista on heittää tupakantumpit katukaivoihin tietämättä, että niiden filtterit ovat muovia. Mahanpuruja muovista -kampanjan tavoitteena on herätellä ohikulkevia ihmisiä pohtimaan oman käyttäytymisensä vaikutusta roskaantumiseen ja lisätä tietoa roskien kulkureiteistä.

“Helsingin kaupunki on jälleen mukana kampanjoimassa. Haluamme muistuttaa ihmisiä roskaantumisen vaaroista ja erityisesti muovien haitallisuudesta luonnossa. Muovit eivät häviä koskaan vaan hajoavat mikromuoveiksi ja päätyvät näin usein kalojen, erilaisten eliöiden sekä usein myös ihmisten vatsoihin”, muistuttaa ympäristösuunnittelija Milla Stenström Helsingin kaupungilta.

Bongaa ainakin yksi pääkaupunkiseudun 38 kalatarrasta!

Roskaantumisesta muistuttavia kalatarroja voi nähdä hulevesikaivojen ympärillä Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Kampanjassa on mukana myös lukuisia muita kaupunkeja ympäri Suomen. Helsingissä tarroja on Vuosaaressa ja keskustan alueella, esimerkiksi Aurinkolahdessa, Rautatientorilla ja Töölönlahdella.

Mahanpuruja muovista -kampanja on osa laajaa, seitsemänvuotista PlastLIFE -hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Helsinki on mukana hankkeessa 17 eri toimijan kanssa etsien ratkaisuja muovien kestävän kiertotalouden edistämiseksi.

Kampanjan kaivonkansitarrat on valmistettu materiaalista, joka voidaan käytön jälkeen kierrättää metallina. Tarrat kestävät kovaa kulutusta eikä niistä itsestään pääse syntymään haittaa esimerkiksi vesiympäristölle.

Lue lisää Mahanpuruja Muovista -kampanjasta Pidä Saaristo Siistinä ry:n sivuilta: Mahanpuruja muovista – Pidä Saaristo Siistinä ry (pidasaaristosiistina.fi)