Helsinki kampanjoi näkyvästi roskaantumisen hillitsemiseksi – lokit kampanjan päätähtinä
”Älä roskaa tai lokitkin nauraa” on huhtikuun lopussa alkavan Roskaton Helsinki -viestintäkampanjan pääviesti. Kampanja on osa Helsingin kaupungin roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelmaa, jolla etsitään ratkaisuja roskaantumiseen. Kampanja lisää tietoisuutta roskaantumisen haitoista ja tuo esille roskaamisen kustannuksia.
Vuonna 2023 Helsingin kaupunki käytti 14 miljoonaa euroa yleisten alueiden puhtaanapitoon. Yksin vapun siivous Helsingissä maksoi yli 150 000 euroa, josta Kaivopuiston osuus oli 100 000 euroa.
Roskaantuminen on uhka ympäristölle, aiheuttaa terveyshaittoja ja vähentää kaupunkiympäristön viihtyisyyttä. Yleisin roska Helsingissä ja koko maailmassa on tupakantumppi, joita heitetään luontoon miljardeja vuodessa. Sadevesiviemäreihin heitettynä tämä muoviroska päätyy usein mereen ja sitä kautta jopa helsinkiläisten ruokalautasille mikromuoviksi muuttuneena.
Roskaton Helsinki -kampanjan tarkoituksena on herättää kaupunkilaisia ajattelemaan roskaantumisen ongelmia ja kannustaa vastuullisuuteen. Kampanjan kasvoiksi valikoituivat lokit, jotka valistavat kaupunkilaisia räväkkään tyyliin.
”Lokkeja pidetään yleisesti roskakonnina, vaikka oikeastihan me ihmiset roskaamme. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa Helsingin viihtyisyyteen ja näyttää esimerkkiä muille”, Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen sanoo.
Helsinki kouluttaa lokkeja roskien kerääjiksi
Olisiko lokeista ratkaisu Helsingin roskaongelmaan? Tule ympäristöjohtaja Esa Nikusen mukaan seuraamaan, kuinka sujuu lokkien koulutus roskien kerääjiksi!
Kampanjan lokkimaskotit vappuna Kaivopuistossa
Roskaantuminen on suuri ongelma isoissa ulkoilmapahtumissa, esimerkiksi vapun aikaan.
Roskaton Helsinki -kampanja lanseerataan vappupäivänä 1.5. Kaivopuistossa. Juhlaväellä on mahdollisuus tavata kampanjan kaksi lokkimaskottia, Börje ja Tuula, klo 12–16. Lokit löytyvät puiston keskiosan hiekkakentän läheltä, jossa on myös kampanjan valokuvausseinä. Lisäksi kampanjan #RoskatonHelsinki-bannerit koristavat alueen roskalavoja, joihin lokit kannustavat juhlijoita viemään roskansa.
Roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelma puuttuu roskaantumiseen
Helsingissä on puututtu roskaantumiseen jo tähänkin asti monin eri keinoin. Kaupunki toteuttaa ja valvoo omalta osaltaan jätelain ja ympäristönsuojelulain toteutumista, tukee siivoustalkoiden järjestämistä ja on mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä ympäristönsuojeluohjelmissa.
Puuttuakseen roskaantumiseen entistä pontevammin Helsinki aloitti vuonna 2022 roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelman, joka jatkuu vuoteen 2025 asti. Ohjelma sisältää kampanjoinnin lisäksi myös monia muita käytännön toimenpiteitä, jotka liittyvät muun muassa yleisten alueiden kunnossapitoon ja rakentamiseen.
”Roskaantumisongelmaan puuttuminen on kaupungille tärkeää. Vaikka toimenpideohjelma on ensimmäinen laatuaan, se on tarkoitus päivittää myös seuraavalle strategiakaudelle. Myöskään viestintäkampanja ei ole vain tämän kesän asia, vaan uskon, että ’roskalokkimme’ ovat täällä jäädäkseen”, Nikunen korostaa.
Lue lisää: Roskaantumisen hillinnän toimenpideohjelma 2022–2025