Mitä voin tehdä
Tervetuloa tekemään Helsingistä roskatonta!
Vähäroskainen ympäristö motivoi olemaan roskaamatta, kun taas roskainen ympäristö laskee roskaamisen kynnystä – jokainen kaupunkilainen voi siis vaikuttaa omalla toiminnallaan enemmän kuin ehkä uskookaan. Tältä sivulta löydät konkreettisia vinkkejä roskaantumisen vähentämiseen.
Ota #RoskatonHelsinki-kuva ja jaa somessa!
Tee roskateko – kerää kaverin kanssa roskia lähirannastasi tai ota mukaan muiden puistoon unohtuneet piknik-eväät ja kierrätä ne. Ota kuva roskateostasi ja jaa se Instagramissa tai Facebookissa käyttämällä #RoskatonHelsinki.
Vinkit roskaantumisen vähentämiseen
Jokainen kaupunkilainen voi olla mukana tekemässä Helsingistä roskatonta. Helppo keino on näyttää esimerkkiä muille ja puhua roskaantumisen ongelmista ystävien kanssa.
Viisi vinkkiä, joilla pääset alkuun
- Älä roskaa – roskat kuuluu roskikseen, ei luontoon.
- Vältä turhaa kulutusta ja edistä uudelleenkäyttöä. Käytetyt vaatteet ja tavarat ovat sekä ympäristöteko että tosi siisti juttu. Jos ostat uutta, niin osta kestävästi valmistettuja tuotteita.
- Kierrätä! Onhan kotisi kierrätyspiste ahkerassa käytössä? Käytä kierrätysastioita aina kuin mahdollista myös töissä sekä julkisissa tiloissa. HSY:n jäteopas on kätevä tapa tarkistaa, miten kierrättää eri jätteet.
- Vältä turhaa muovin ostamista. Osta seuraavalla kerralla shampoopala muovipullon sijaan, suosi kestävästi tuotettuja tuotteita ja sujauta ne kestokassiin.
- Osallistu roskatalkoisiin. Jos noukit roskan päivässä, se on yksi roska vähemmän luonnossa. Roskapihdit saat lainaksi osasta kirjastoja.
Toimi näin, jos havaitset roskaantumista:
Jos huomaat pois heitettyjä huonekaluja tai kodinkoneita tien varressa tai metsässä, tee ilmoitus ympäristöhaitasta kaupungin sivuilla. Myöskään puutarhajätettä, esimerkiksi risuja, oksia tai ruohosilppua, ei saa jättää kaupungin alueelle, kuten metsiin tai puistoihin. Paras paikka edellä mainituille on Sortti-asema tai oma, asianmukainen komposti.
Tiesitkö, että vuonna 2023 luvattomien kaatopaikkojen siivoukseen kului verorahoja yli 90 000 euroa? Jos havaitset laittoman kaatopaikan, ilmoita siitä heti! Pienikin kaatopaikka kerää helposti lisää jätteitä ympärilleen ja muuttuu isoksi kaatopaikaksi.
Jos oman taloyhtiösi roskikset ovat jatkuvasti täynnä ja roskat leviävät ympäristöön, ole ensimmäisenä yhteydessä omaan isännöitsijääsi. Mikäli tämä ei riitä, voi roskaantumisesta ilmoittaa ympäristövalvontaan.