Ympäristötarkastaja työssään – roskaantunut paikoitusalue
Aktiivinen kuntalainen on jättänyt Helsingin kaupungin palautejärjestelmään huolestuneen ilmoituksen sotkuisesta parkkipaikasta: autonromuja ja jätteitä lojuu eri puolilla aluetta. Seuraa Helsingin kaupungin ympäristötarkastajan työtä, kun hän etsii ratkaisua asiaan.
Ilmoitus roskaantuneesta parkkipaikasta napsahtaa työpöydälleni keväisenä maanantaina. Huomaan heti, että paikkahan on vanha tuttu. Samasta alueesta on annettu siivouskehotuksia aikaisempinakin vuosina. Kyseessä on lähialueen yrityksille yhteiskäyttöön vuokrattu paikoitusalue, jonka ylläpidosta on myös edellytetty huolehdittavan yhteisesti. Kun kukaan ei ole päävastuussa, niin tiedän jo kokemuksesta, miten tällaisissa tapauksissa käy – kukaan ei hoida alueen siivousta.
Eräs alueen vuokralaisista on aiemmin järjestänyt alueen siivouksen omaan piikkiinsä ympäristötarkastajan kehotuksen jälkeen. Nyt hän kuitenkin täysin ymmärrettävästi ilmoittaa, ettei enää suostu yksin kantamaan vastuuta siivouksesta. Tässä tilanteessa katson tehtäväkseni löytää tilanteeseen pysyvän ratkaisun. Lähetän kaikille alueen vuokralaisille kuulemiskirjeen. Siinä heitä kuullaan mahdollisesta määräyksestä alueen siivoamiseksi. Samalla kerrotaan, että noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä uhkasakko. Rahan menettämisen riski saa yleensä liikettä ihmisiin paremmin, kuin pelkkä ympäristön pilaantumisen vaara.
Kirjeeni lähettämisen jälkeen selviää, että vuokralaistiedot eivät olekaan kaikin osin ajan tasalla eli patisteluja menee väärille tahoille. Osalla vuokralaisista ei heiltä tulleiden vastausten perusteella ollut käsitystä vuokrasopimuksensa velvoitteista. Tästä seuraa vilkkaita puhelinkeskusteluja ja sähköpostien vaihtoa välillämme. Loppujen lopuksi aiempi ”vastuunkantaja” ottaa vielä kerran ohjat käsiinsä ja tilaa alueella olevien romuajoneuvojen pois toimittamisen ja muiden jätteiden siivoamisen. Myös osa muista vuokralaisista aktivoituu ja auttaa alueen siivouksessa ja alue saadaan siistiksi. Uhkasakolla tehostettua määräystä ei siis tarvita, mikä on varmasti kaikkien kannalta paras ratkaisu.
Yksi haasteellisimmista asioista työssäni on toimia sovittelijana eri tahojen välissä. Tässäkin tapauksessa patistelin vuokralaisia useampaan otteeseen kuukausien ajan sopimaan keskenään siitä, miten alueen siisteydestä huolehditaan jatkossa niin, ettei viranomaisen tarvitse tavan takaa puuttua asiaan.
Jää siis nähtäväksi, ottavatko alueen vuokralaiset nyt tosissaan alueen siisteydestä huolehtimisen. Se olisi tärkeää, sillä roskaisuus ei ole vain viihtyisyyshaitta vaan myös haitallista luonnolle ja ympäristölle, jos jätteitä leviää ympäristöön ja tätä kautta myös vesistöihin.
Työni on kuitenkin tällä erää tehty ja toivottavasti tämän myötä kaupungissamme on yksi säännöllisesti roskaantuva alue vähemmän – se on välillä pienestä kiinni!
Kirjoittaja toimii ympäristötarkastajana Helsingin kaupungilla.