Harakan luontokeskuksen viisi vinkkiä siistiin kevääseen
Harakan saarella on kummallisen hiljaista! Perinteisiä kevättalkoita vietetään yleensä valkoposkihanhien ja kalalokkien säestämänä, mutta talkoopäivänä saarelle ovat saapuneet vasta kaikkein uskaliaimmat yksilöt. Vaikka pesimälinnustosta on saapunut vasta osa, luontokeskuksen työntekijöillä riittää kiirettä. Saari on valmisteltava vastaanottamaan vierailijat ennen kuin luontokeskus aukeaa yleisölle ja koululuokat sekä päiväkotiryhmät saapuvat.
Talkooväki on houkuteltu paikalle virkistävän merituulen ja kalasopan voimin. Luontokouluopettaja jakaa talkooryhmille tehtävät: kalusteryhmä kantaa pöydät ja tuolit talvisäilöstä taukopaikoille, aitaryhmä roudaa hanhiaidat vanhasta ammusvarastosta päivän valoon, haravaporukka siistii luontotalon pihapiiriä sekä polkuja ja roskaryhmä kerää rannoille kulkeutunutta sekä jätettyä roskaa.
Päivän siivittämänä syntyvät myös luontokeskuksen vinkit siistiin kevääseen!
Vinkki 1. Pysähdy luontohetkiin ja retkeile luontoa kunnioittaen
Harakan saari on retkikohde, jossa lintujen pesintää voi seurata hämmästyttävän läheltä. Haahkat, valkoposkihanhet ja kalalokit pesivät aivan kulkureittien läheisyydessä. Tänä vuonna vierailijoita neuvoo hanhiopas ja suunnitteilla on jopa somepostauksia hanhiyksilöistä. Hanhilla on omat luonteenpiirteessä ja ne tulevat tutuksi vuosien myötä, kun tutut yksilöt palaavat pesäpaikoilleen.
Voit seurata Harakan silokallioita niin joutsenia, naukuvia haahkakoiraita, isokoskeloita, sinisorsia kuin meriharakoitakin. Lainaa luontotalolta kiikarit ja ihaile saaren lintuja lintupiilosta sekä maisemalavalta käsin.
Lue lisää vastuullisesta luonnossa liikkumisesta sivulta: www.hel.fi/pysypolulla
Vinkki 2. Kierrätä ja korjaa vanhaa enemmin kuin ostat uutta
Harakan luonto- ja ympäristökasvatuksen keskeisimpiä tavoitteita ovat luonnon arvostuksen lisääminen, luontotietoisuuden kasvattaminen ja ympäristövastuullisuuden edistäminen. Näiden periaatteiden mukaan toimitaan myös talkoissa.
Kevättalkoissa päreiksi pistetään vain huonokuntoisimmat penkit, joita ei saada enää kursittua kasaan levähdyspaikoiksi. Varastosta esille kaivetaan myös aurinkoenergialla toimiva grilli. Kun jotain lopulta laitetaan pois, se saattaa päätyä vielä Harakan taiteilijoiden teosten materiaaliksi. Myös rannoille ajautuneet muoviset paukkulangat ja aaltojen hiomat lasinpalaset ovat päätyneet taideteoksiin.
Vinkit 3. Löydä omat tapasi jakaa tietoa roskaantumisen vaikutuksista
Koleassa kevätkelissä näyttää ensin, ettei roskaryhmällä ole talkoissa juurikaan tekemistä. Totuus paljastuu kuitenkin rantaa kiertämällä. Rannalta löytyy pieniä muovin raaka-aineena käytettäviä muovipellettejä, työmailta ajautunutta paukkulankaa, styroksia, retkieväistä jäänyttä roskaa ja jopa rikkinäinen kalaverkko. Rantamme ovat todellisuudessa melko törkyiset! Onneksi jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon sekä toimien että tietoa jakaen.
- Tee ryhmän kanssa roskatutkimusretki ja lainaa tutkimustarvikkeet kirjastosta. (Lue lisää ja katso mukana olevat kirjastot)
- Jaa tietoa roskien vaikutuksista luonnossa ja pystytä Roskapolku -rastirata. (Tulosta Roskapolku materiaalipankki Mappasta)
- Tutustu mikromuovin lähteisiin Harakan saaristoluontonäyttelyssä. Yläkoulut ja lukiot voivat myös hakea ympäristöntutkimuspäivään ja tutkia mikromuovia kaloissa. (Lue lisää luontokeskuksen palveluista päiväkodeille ja kouluille)
Vinkki 4. Heiluttele hihoja roskatalkoissa tai poimi roskia ulkoillessa
Harakan kevättalkoissa huhkivat luontokeskuksen oman väen lisäksi lähitiimien vapaaehtoiset kollegat. Kantohommien lisäksi siistittävää riittää jokaiselle. Yhdessä tulee nopeammin valmista, eikä urakka tunnu niin suurelta. Saarivierailun puitteet järjestetään mukaviksi yhdessä.
Yhdessä voimme vaikuttaa myös kaupunkiympäristön ja luontokohteiden viihtyisyyteen. Kunnossapitoyksiköiden lisäksi jokainen ulkoilija voi kantaa oman kortensa kekoon roskattoman Helsingin puolesta. Näemme kuitenkin jatkuvasti, että toisten korsi on painavampi kuin toisten. Siksi tarvitaan myös talkoita!
- Järjestä omat talkoot – Helsingin kaupunki lainaa välineet ja kuljettaa roskat pois (Lue lisätiedot sivulta Puistotalkoot)
- Nappaa roskapussi mukaan retkelle ja kerää roskat talteen (Lainaa roskapihdit kirjastosta)
Talkoolainen esittelee roskasaalista – mukana mm. muovipellettejä, työmailta ajautunutta paukkulankaa ja styroksia.
Vinkki 5. Pakkaa retkieväät roskattomasti
Kiitos talkoolaisille ja tervetuloa siistille vierailulle Harakan saarelle! Luontokeskus on auki tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 (suljettu maanantaisin ja juhannuksena)! Saarella ei ole kahvilaa, joten pakkaa mukaan maistuvat eväät. Suosittelemme pestäviä kestorasioita ja juomapulloja. Kun pakkaat eväät valmiiksi rasioihin, ei eväsroskiakaan tarvitse kuljetella mukana.
Lue lisää
Harakan luontokeskus, tilat ja yleisötapahtumat
Harakan palvelut päivähoidolle ja kouluille sekä ympäristökasvatuksen kurssit
Harakan saari retkikohteena (saariesittely)
Teksti ja kuvat: Mira Lainiola. Kirjoittaja toimii ympäristöasiantuntijana Helsingin kaupungilla.