Vad kan jag göra
Välkommen med och göra Helsingfors skräpfritt!
Nedskräpning är ett hot mot livsmiljöerna, orsakar sanitära olägenheter och minskar trivseln i vår stad.På denna sida finns tips på hur du kan delta i minskningen av nedskräpning.
Samla skräp och vinn ett Museikort!
Gör en skräpgärning – samla skräp från din närstrand tillsammans med en kompis eller ta med andras picknicksmat som glömts kvar i parken och återvinn den. Ta en bild och dela den med oss på Instagram eller Facebook genom att använda #RoskatonHelsinki. Du kan vinna ett Museikort!* Vi utlottar 10 st. Museikort varje månad under tiden 1.5–31.7.
*Vinnarna meddelas personligen.
Tips på att minska nedskräpning
Alla stadsbor kan vara med och göra Helsingfors skräpfritt. Ett enkelt sätt att börja är att föregå med gott exempel och prata med sina vänner om problem som orsakas av nedskräpning.
Här finns fem tips med vilka du lätt kommer igång:
- Skräpa inte ner – skräpet hör hemma i avfallskärlet, inte i naturen.
- Undvik onödig konsumtion och främja återanvändning. Använda kläder och saker är både miljöhandlingar och tuffa grejer. Om du köper nytt, köp produkter som tillverkats på ett hållbart sätt.
- Återvinn. Återvinningsstationen i ditt hem används väl flitigt? Använd återvinningskärl så långt som möjligt även på arbetet och i offentliga lokaler. HRM:s avfallsguide är ett användbart sätt att kontrollera hur man återvinner olika avfall!
- Undvik onödigt köp av plast. Köp nästa gång en bitschampo i stället för en plastflaska, understöd produkter som producerats på ett hållbart sätt och sätt dem i en tygkasse.
- Delta i skräptalko! Om du plockar ett skräp om dagen, är det ett skräp mindre i naturen. Skräpplockare kan lånas från biblioteket.
Om du upptäcker nedskräpning, gör så här:
Om du upptäcker möbler eller hushållsmaskiner som kastats bort längs vägen eller i skogen, anmäl miljöolägenheten på stadens webbplats. Inte heller trädgårdsavfall, t.ex. kvistar, grenar eller gräsklipp, får lämnas kvar på stadens område, såsom i skogar eller parker. Den bästa platsen för de ovan nämnda är en Sortti-station eller en egen, ändamålsenlig kompost.
Visste du att det år 2023 gick mer än 90 000 euro i skattepengar till städning av olovliga soptippar? Om du upptäcker en olaglig soptipp ska du genast anmäla det! Även små soptippar samlar lätt mer avfall omkring sig och omvandlas till stora.
Om det egna husbolagets avfallskärl hela tiden är fulla och skräpet sprider sig i omgivningen, kontakta först din egen disponent. Om detta inte räcker till kan nedskräpningen anmälas till miljöövervakningen.