Sopfakta  

På denna webbplats finns smutsig skräpfakta från mikroplaster till tobaksfimpar. 

Nedskräpning är ett av de största problemen som människan orsakar och som hotar såväl människorna som naturen. Det finns flera orsaker till nedskräpning, exempelvis avfall som människan lämnat i miljön, otillräcklig rening av dagvatten och otillräckligt antal avfallskärl.  

Hurdana konsekvenser har nedskräpning?   

Nedskräpning har skadliga konsekvenser för såväl ekosystemet som människorna. Av havsdjuren kan i synnerhet däggdjur, fåglar och fiskar fastna i skräp som hamnat i haven. Att äta skräp kan å sin sida medföra olägenheter för många slags organismer. Globalt orsakar plastavfallet årligen en miljon sjöfåglars och hundratusentals havsdäggdjurs död (SYKE 2022).  

Skräp påverkar även trivseln och avlägsnandet av det medför betydande kostnader för samhället. År 2023 använde Helsingfors stad nästan 14 miljoner euro för renhållning av allmänna områden. Rengöringen efter första maj kostade Helsingfors över 160 000 euro.  

Största delen av skräpet är plast

Plast finns överallt från livsmedelsförpackningar och kosmetika till telefonskal, kläder och inredningstextilier. Plastavfall i sig utgör största delen av allt skräp som hamnar i miljön. Plasten stannar i miljön länge och blir småningom skörare. Sedan bryts den ned till mindre bitar och partiklar. Mängden små plastpartiklar, dvs. mikroplaster i miljön, ökar hela tiden och kan i praktiken inte avlägsnas.  

Mikroplaster är plastpartiklar som är under fem millimeter stora. Dessa mikroskopiskt små plastbitar har påträffats såväl i fiskar, musslor och skaldjur som till och med i djuphavsbottnens organismer.   

Mikroplasterna hamnar särskilt med dricksvattnet även in i människokroppen. Människor exponeras dagligen för mikroplaster via födan, inomhus- och utomhusluften (bl.a. gatudamm) och huden, men exponeringsnivån och dess eventuella effekter på hälsan är ännu inte exakt kända (SYKE 2022).  

Visste du att mer än 90 procent av sjöfåglar har ätit plast?På 1960-talet var siffran under fem procent

Tobaksfimpen är det vanligaste skräpet i världen  

Bara i Finland hamnar miljarder fimpar i naturen varje år. Det tar åratal för fimpar att brytas ner i naturen. En tobaksfimp innehåller plast och ett flertal ämnen som är skadliga för organismer. Dessa ämnen hamnar i marken och vattendragen när fimpen går sönder. 

Visste du detta om tobaksfimpar?  

  • Tobaksfimpar är världens vanligaste plastskräp, även på Finlands stränder.  
  • Tobaksfimpar innehåller bl.a. arsenik, bly, nikotin, kadmium, koppar och formaldehyd. Dessa skadliga ämnen absorberas i naturen från tobaksfimpar som kastas på marken och i vattnet.  
  • Det tar upp till 10 år för tobaksfimpar att brytas ned helt och hållet, och i naturen bryts de ned till små mikroplaster.  
  • Det är omöjligt att utnyttja sanden efter vintern, eftersom den innehåller så mycket skräp – huvudsakligen tobaksfimpar.

Hur hamnar skräpet i naturen och haven?

Det finns många orsaker till nedskräpning: avfall som invånarna lämnat i miljön, otillräcklig rening av dagvatten, överflöde av avlopp, övergivande av avfall, lagring och härjning av snö som avlägsnats från gator, otillräckligt antal avfallskärl samt avfall som sprids med vinden från byggnads- och rivningsarbetsplatser.   

I synnerhet i städerna finns det avlopp för dagvatten på omfattande områden. Dagvatten omfattar regn- och smältvatten som samlas på bebyggda områden. I praktiken leder en brunn med galler, som syns på gatan, vatten via öppna diken och/eller dagvattenavloppsnätet till närmaste vattendrag och från en del områden till havet.   

Eftersom det i brunnar inte finns egentliga filter för skräp, hamnar de som sådana i vattendragen. Allt skräp som samlats i parker, på gator och i snödrivor överförs snabbt i stora mängder till vattendrag och havet, i synnerhet under störtregn och med smältvatten.  

Många slänger tobaksfimpar i regnvattenbrunnarna. Den årliga kampanjen Magknip av plast påminner om att dagvatten nästan överallt leds direkt till närmaste vattendrag utan rengöring.Läs mer om kampanjen på Håll Skärgården Ren rf:s webbplats: Magknip av plast – Håll Skärgården Ren rf (pidasaaristosiistina.fi)  

Vad kostar nedskräpning?

År 2023 var kostnaderna för renhållning av allmänna områden i Helsingfors nästan 14 miljoner euro. År 2023 kostade rengöring av parker över 4 miljoner euro. Enbart rengöringen efter första maj kostar Helsingfors stad cirka 160 000 euro.   

År 2023 steg kostnaderna för renhållning av vattenområden till över 400 000 euro och rengöringen av regnvattenbrunnar kostade Helsingfors över 300 000 euro.  

Nedskräpning kostar även indirekt, eftersom den kan orsaka t.ex. sanitära olägenheter för människor eller djur.   

På vilket sätt kan man stävja nedskräpning?

EU:s så kallade SUP-direktiv (SUP = single-use plastic products, dvs. plastartiklar för engångsbruk) har genomförts i Finland genom de ändringar i avfallslagen och -förordningarna som trädde i kraft i början av 2023. Syftet med direktivet är att minska plastskräp i miljön, särskilt längs havskusterna, främja cirkulär ekonomi och förenhetliga produktregleringen på EU:s interna marknad. 

Även Finlands green deal-avtal i fråga om förpackningar av plast är en del av SUP-direktivet. Syftet med avtalet är att minska förbrukningen av antalet engångsförpackningar av plast på ett ambitiöst och bestående sätt.  

Helsingfors stad genomför SUP-direktivet i två olika EU-finansierade projekt. Syftet med projekten är att minska mängden plast och plastskräp i Helsingfors. 

I PlastLife-projektet (länk) främjas plastens hållbara cirkulära ekonomi. BaltiPlast Interreg-projektet (länk) syftar till att minska mängden plastskräp som hamnar i miljön genom att identifiera, testa och införa åtgärder som kan åtgärda nedskräpning.  

Ändringen av EU:s förpackningsdirektiv (EU 2015/720) förutsätter att medlemsländerna vidtar åtgärder för att minska användningen av plastkassar. I Finland har miljöministeriet och Finsk Handel ingått ett avtal om att minska förbrukningen av tunna plastkassar till färre än 40 st. per person innan slutet av 2025.  

Vanliga frågor och svar