Stora Räntans naturcentrums fem tips för en fin vår

Det är märkligt tyst på Stora Räntan! Det traditionella vårtalkot brukar ackompanjeras av de vitkindade gässens och fiskmåsarnas rop, men på talkodagen har bara de allra modigaste individerna vågat sig till ön. Även om bara en del av de häckande fåglarna har kommit till ön har naturcentrets anställda mycket att göra. Ön ska förberedas för att ta emot besökare innan naturcentret öppnar för allmänheten och skolklasserna och daghemsgrupperna anländer.

Tre kvinnor på ön Stora Räntan
Skräpplockningsgruppen hittade mycket skräp på Stora Räntans stränder. Bild: Mira Lainiola

Talkofolket har lockats till ön med löften om fisksoppa och friska havsvindar. Naturskolans lärare delar ut uppgifter till talkogrupperna: möbelgruppen bär bord och stolar från vinterförrådet till rastplatserna, staketgruppen tar fram gåsstaket ur det gamla ammunitionsförrådet, räfsgänget städar upp naturhusets gård och stigarna och skräpplockningsgruppen plockar upp skräp som lämnats på stränderna eller spolats i land.

Under dagen utarbetade naturcentret också några tips för en fin vår!

Tips 1. Stanna upp inför naturen och respektera naturen på dina utfärder

Stora Räntan är ett utflyktsmål där man kan följa fåglarnas häckning på fantastiskt nära håll. Ejdrar, vitkindade gäss och fiskmåsar häckar alldeles nära stigarna. I år får besökarna råd av en gåsguide, och man planerar till och med inlägg i sociala medier om enskilda gäss. Gässen har egna personligheter och man lär känna dem under årens lopp, när samma individer återvänder till sina häckningsplatser.

På Stora Räntans rundhällar kan du se svanar, gnällande gåshannar, storskrakar, gräsänder och strandskator. Låna en kikare från naturhuset för att beundra öns fåglar från ett gömsle eller en utsiktsplats.

Läs mer om hur du rör dig ansvarsfullt i naturen.

Tips 2. Återvinn och reparera det du har hellre än att köpa nytt

Ett centralt mål för Stora Räntans natur- och miljöfostran är att öka respekten för naturen, kunskapen om naturen och ansvarsfullheten i förhållande till miljön. Dessa principer följs även under talkon.

Under vårtalkona kasseras bara de bänkar som är i så dåligt skick att de inte längre duger att sitta på. Även en grill som drivs av solenergi grävs fram ur förrådet. När någonting till slut tas ur bruk kan det ännu bli material för konstnärerna på ön. Även plastisolerade ledningar som spolats upp på stränderna och glasbitar som slipats av vågorna har blivit delar av konstverk.

Tips 3. Hitta ditt eget sätt att sprida kunskap om effekterna av nedskräpning

I det kyliga vårvädret verkar det först som att skräpplockningsgruppen inte kommer att ha så mycket att göra. När man går omkring på stränderna kommer sanningen ändå fram. På stränderna finns platspellets som används som råmaterial för plastföremål, plastisolerade ledningar från byggarbetsplatser, frigolit, skräp som lämnats kvar efter utflykter och till och med ett trasigt fiskenät. Våra stränder är i själva verket ganska skräpiga! Lyckligtvis kan var och en av oss dra sitt strå till stacken genom att agera och sprida kunskap.

Tips 4. Delta i ett skräpplockningstalko eller plocka skräp på egen hand när du är ute

I vårtalkot på Stora Räntan deltog förutom naturcentrets egen personal även frivilliga kollegor. Förutom att saker behövde bäras fanns det städjobb att göra för alla. När man är flera blir man fortare klar, och jobbet känns inte så stort. Tillsammans kan man skapa förutsättningar för fina besök på ön.

Tillsammans kan vi också påverka stadsmiljöns och naturområdenas trivsamhet. Förutom underhållstjänsterna kan var och en som vistas ute dra sitt strå till stacken för ett skräpfritt Helsingfors. Vi ser ändå ofta att strået kan vara tyngre för vissa än för andra. Därför behövs också talkon!

En talkodeltagare visar skräpskörden – bland annat platspellets, plastisolerade ledningar från byggarbetsplatser och frigolit.

Tips 5. Ta med en skräpfri matsäck

Vi tackar alla talkodeltagare och hälsar alla välkomna till den rena och prydliga Stora Räntan! Naturcentret är öppet från tisdag till söndag kl. 10–17 (stängt på måndagar och midsommar)! Ön har inget kafé, så ta gärna med en god matsäck. Vi rekommenderar kärl och flaskor som går att diska. När du packar din matsäck i lämpliga behållare behöver du inte bära med dig något skräp.

Läs mer

Stora Räntans naturcentrum, lokaler och evenemang för allmänheten

Stora Räntans tjänster för dagvården och skolorna samt kurser i miljöfostran

Stora Räntan som utflyktsmål (presentation)

Text och bilder: Mira Lainiola. Skribenten är miljöexpert vid Helsingfors stad